Når du får hund er det helt vesentlig å lage et pelspleieprogram. Dette bør du gjøre sammen med oppdretter eller annen kyndig person. Feil program kan skade pelsen, og i verste fall hunden!

Hunder har en pels bygget opp av fibere, som hører hjemme i familien ullhår (dvs "spinnbare dyrehår"). Hver fiber vokser opp av en liten follikkel og blir tilført fett fra små fettceller i huden. Innerst har fiberen en marg dekket av et barklag, og utenpå ligger et lag med skjell. For enkelt av oss hunder kan dette medføre at pelsen vår filter, dvs at ved sammensetning av fuktighet, varme og bevegelse, så åpner skjellene seg og filtrer hvert fiberhår inn i det neste. Det blir filtklumper som må løses, gres ut, og i verste fall klippes ut.

PÅVIRKNING FRA ARV
Da hundene ble adoptert hos menneskene for mange tusen år siden, ble de brukt til mange oppgaver, og det har preget utviklingen av pelsen i en mengde retninger. Noen har arvemateriale fra forfedre som lå og sov ute for å passe gården i kaldt klima. De utviklet en pels med to hårlag, en varm underull nederst ved huden og en kraftige, stive og tykke dekkhår øverst for at regn og snø skulle prelle av.

Andre har levd mye innendørs eller i varme klima og de har en fin, tynn pels som er lett å stusse og klippe for at de skal se fine ut. Mange tåler ikke mye sol på nedklipt pels før vi kan bli solbrente.
Men ettersom tidene er gått og bruk, behov og avl av mange egenskaper har endret på hundene så har ikke alltid pelsen klart å følge med. Blant renrasete hunder kan enkelte individer ha en pels som ikke er rasetypisk.

PELSENS LIV
I likhet med ville dyr vokser pelsen på noen hunder kraftigere når de kjenner at det blir kaldere i været. Når det blir varmere, tynner de ut pelsen ved røyting, dvs. underulla løsner.
Pelsen skal gjøre en rekke oppgaver. Den skal isolere mot kulde og sol, den skal holde skitt og smuss unna og virke" selvrensende". Hvis man hos en rase som vanligvis ikke klippes, som f.eks. en med ulvepels, likevel må klippes på grunn av eksem, insektangrep, borrer e.l., kan du oppleve at huden oppfatter dette på forskjellig vis. Når pelsen gror ut, er den ikke alltid identisk med den opprinnelige m.h.t. utseende og konsistens.

Det kan også godt hende at en enkel hund har uvanlig vanskelig pels fra fødselen av. Husk også at siden de har en veldig sensibel hud under pelsen, må du bruke en ekstra mild shampo med lav pH-verdi – ikke den du har på hylla til deg selv. Oppdretter/dyrebutikk kan gi deg råd. Enkelte hunder har fortsatt den naturlige renseprosessen i pelsen, så du behøver ikke vaske så ofte. Noen hunder har mistet mye av denne evnen og er avhengige av at du vasker ofte.

KLIPPING OG PELSSTELL
Hundens eier må stelle pelsen. I sin enkleste form kan dette gjøres ved kjemming, slik at man får ut støv og fremmedlegemer, løsner på mindre floker og får en god overflate, slik at hunden ser også velstelt og pen ut, Ved røyting eller når pelsen er uregjerlig, kan det være behov for å bruke en god karde som drar ut løshår og mer floker og støv. Dette er da en litt større oppgave som krever litt tid, og at du må påse at du ikke lugger hunden.

Hunder som har ett lag pels som ikke røyter som blant andre Puddel og Irish Softcoated Wheaten terrier, skal klippes regelmessig med saks og klippemaskin.

Hunder av blant andre de strihårete/ruhårete terrierrasene og schnauzerrasene som har strie dekkhår og myk underull, skal trimmes; dvs. de døde dekkhårene skal nappes ut. Dersom pelsen på disse raser klippes med saks eller maskin, eller skjæres med kniv, vil pelsen bli blass og livløs, og de døde hårrøttene vil irritere huden og hindre veksten av ny og frisk pels.

Er den blitt skitten, eller inneholder pelsen mye smuss, sand o.l., bør du gi hunden et bad. Bruk hendene og masser en god hundeshampo inn i pelsen, og unngå å få shampo i øynene, nese eller munn. Vask forsiktig ut såpen og skyll godt. Hvis behovet nødvendiggjorde mye såping, vurder å bruke en balsam/conditioner etterpå for erstatte en del stoffer du har vasket vekk. Tørr med en grovt håndkle, og hvis du skal klippe pelsen etterpå, bruk en hårføner og tørr pelsen godt, gjerne mens du bruker en grov kam for å unngå filting.

Skal hunden klippes eller få ytterligere pelsbehandling, bør den alltid bades først. Støv i pelsen vil slite på alt klippeutstyr. NB: Hunder som skal trimmes, må ikke bades verken før eller rett etter trimmingen.
Det finnes også hunder som man normalt ikke klipper eller trimmer annet ved spesielle behov (ragg på ben hos fuglehunder, nedklipping ved filting eller eksem, sykdom o.l.) Vær oppmerksom på at også i slike tilfeller kan pelsen ta skade av dette og endre karakter ved utgroing.

REGLEN ER: BE OM AT OPPDRETTEREN INFORMERER DEG VED KJØP AV HUND OM HVILKEN PELSPLEIE HUNDEN HAR BEHOV FOR!! FÅ REDE PÅ OM HUNDEN KLARER SEG MED KJEMMING OG BØRSTING, OM DEN SKAL KLIPPES ELLER TRIMMES, OG I SÅ FALL HVILKEN MASKINTYPE OG HVILKE SKJÆR ELLER ANNET UTSTYR OPPDRETTER ANBEFALER.!

Med litt øvelse kan man lære å gjøre mye selv. Med krevende pelsarbeider eller hunder som skal på utstilling kan det lønne seg å bruke profesjonelle til hjelp med dette.

Våre viktigste pelspleieartikler:
Oster Klippemaskiner
Mars trimmekniver)
Mars og RoseLine Sakser
Mars Coat King Underullstynnere.
Oster Shampo
Oster Fønere
Amalie Stellebord (trimmebord)